Om knivar

Dina hjältar, knivarna, kan mer än du tror!

Dina knivar behöver vara vassa för att du ska kunna njuta av din matlagning på rätt sätt. Lika självklart är att sköta om dem så att de är redo och så att de inte används på fel vis. Här kommer en del råd som är enkla att följa men gör stor skillnad.

Förkovra dig också i vad kniven kan göra genom olika handgrepp, vad olika bladtyper är bäst på och vad som är skillnaden mellan en helsmidd kniv och en stämplad.

  • En kniv ska vara vass, använd den med försiktighet och förvara den utom räckhåll för barn
  • När du har använt kniven, diska den för hand med en mjuk svamp
  • När du har skurit frukt eller grönsaker ska du diska kniven direkt för att undvika fläckar eller korrosion på bladet
  • En kniv är inte helt resistent mot rost, lämna dem därför inte i vatten för länge
  • Använd varje kniv på det sätt de är ämnade för (se nedan Knivkunskap)
  • Använd gärna ett skärpstål, som t ex Ergo Steel II (finns i vår Köksshop) mellan slipningarna
  • Anlita ett proffs på slipning 1 till 2 gånger per år, då har du alltid vassa knivar i ditt kök
  • Utsätt aldrig ett knivblad för värme eller öppen låga, det kan förstöra stålet
  • Lägg aldrig knivar tillsammans i en låda, de kan skada varandra och inte minst dig själv
  • Placera knivar på en magnetbräda, var försiktig när du tar loss dem så att inte spetsen skadas

Knivkunskap

En kniv är inte bara en kniv. Kniven är ett verktyg vars blad är utformat för att du på bästa vis ska kunna använda rätt kniv till rätt sak. Det är också därför du bör förse dig med ett eget knivsortiment med olika knivar. I vår Köksshop finns specifikt handplockade knivar i olika prisklasser, titta gärna in där med insikten du får nedan så har du alla möjligheter att bli Chef i ditt egna kök!

Fem användningsområden för en kockkniv

  1. Den breda platta ytan på bladet är lämplig för att platta till och forma köttbitar och för att lyfta den skurna eller hackade produkten
  2. Den robusta ryggraden på bladet kan användas för att bryta upp små ben eller skaldjur
  3. Bladets framsida lämpar sig för många olika mindre skärjobb t ex hacka lök, vitlök, svamp och mindre grönsaker
  4. Mellandelen av bladet är lämplig till både fasta och mjuka livsmedel, kurvan på bladet är idealisk till hackning av t ex purjolök, gräslök och persilja
  5. Viktfördelningen vid bladets häl gör att man kan hugga igenom väldigt hårda livsmedel

Knivbladet med rak egg

Den raka kanten tillåter ett jämt och rent snitt utan att smula produkten. Den fina kanten kan användas till både fasta och mjuka livsmedel som t ex kött, grönsaker och frukt.

Knivbladet med tandad egg

Den vågiga eller tandade eggen är den kniv som brukar användas som brödkniv. Den lämpar sig även utmärkt för att skära och skiva ”knaprig” mat som t ex en stek. Den fungerar också bra för att skära tomater, ananas med mera.

Knivbladet med rillor på sidan, sk vågslipning

När man skär med en sådan här kniv skapas en luftficka mellan rillorna och skivan. Det resulterar i att maten lätt separeras från bladet och inte fastnar som när man skär upp lax eller skinka med en kniv utan rillor.

Knivbladet med slipning på endast en sida

Knivar som är slipade på detta vis är konkava på den motsvarande sidan och ger ett enda snitt. Sådana knivar är uppskattade bland sushiproffs till bland annat separation av fiskskinn från fiskköttet.

Helsmidd kniv versus stämplad kniv

En helsmidd kniv görs ur en enda sträng av stål. Denna värms upp och slås därefter till en form. Alternativet är en s k stämplad kniv, där bladet ”stämplas” eller skärs ut ur en stålplåt. En smidd kniv är för det mesta tyngre än en stämplad kniv och kräver vanligtvis mer tid att tillverka.

Bolster och parerstång
Ett ganska enkelt sätt att ta reda på om kniven är helsmidd är att titta efter ett bolster. En bredare del på bladets ände där handtaget börjar. Ett bolster balanserar knivbladet genom sin vikt nära knivens mitt. Vanligtvis har en helsmidd kniv också en parerstång som är en förlängning av bladet in i handtaget. Ofta fäster man handtaget i denna med metallnitar. Man kan också i vissa fall se metallen längs kanten på handtaget. Även parerstången en del av balanseringen av kniven. Man ska dock komma ihåg att vissa stämplade knivar numera också har parerstång. 

Hur ska man välja?
Vår bestämda åsikt är att välja kniv utifrån hur den känns i handen, hur bekväm den är och hur effektiv man tycker att den är vid användning. Många tycker att en helsmidd kniv känns mer balanserad, men den är också något tyngre än en stämplad kniv, så återigen ligger valet i användarens händer. I vår Köksshop hittar du både helsmidda och stämplade knivar.
Och vi kommer att fylla på med många fler…