Dina knivar behöver vara vassa för att du ska kunna njuta av din matlagning på rätt sätt. Lika självklart är att sköta om dem så att de är redo och så att de inte används på fel vis. Här kommer en del råd som är enkla att följa men gör stor skillnad.
Förkovra dig också i vad kniven kan göra genom olika handgrepp, vad olika bladtyper är bäst på och vad som är skillnaden mellan en helsmidd kniv och en stämplad.
En kniv är inte bara en kniv. Kniven är ett verktyg vars blad är utformat för att du på bästa vis ska kunna använda rätt kniv till rätt sak. Det är också därför du bör förse dig med ett eget knivsortiment med olika knivar. I vår Köksshop finns specifikt handplockade knivar i olika prisklasser, titta gärna in där med insikten du får nedan så har du alla möjligheter att bli Chef i ditt egna kök!
Den raka kanten tillåter ett jämt och rent snitt utan att smula produkten. Den fina kanten kan användas till både fasta och mjuka livsmedel som t ex kött, grönsaker och frukt.
Den vågiga eller tandade eggen är den kniv som brukar användas som brödkniv. Den lämpar sig även utmärkt för att skära och skiva ”knaprig” mat som t ex en stek. Den fungerar också bra för att skära tomater, ananas med mera.
När man skär med en sådan här kniv skapas en luftficka mellan rillorna och skivan. Det resulterar i att maten lätt separeras från bladet och inte fastnar som när man skär upp lax eller skinka med en kniv utan rillor.
Knivar som är slipade på detta vis är konkava på den motsvarande sidan och ger ett enda snitt. Sådana knivar är uppskattade bland sushiproffs till bland annat separation av fiskskinn från fiskköttet.
En helsmidd kniv görs ur en enda sträng av stål. Denna värms upp och slås därefter till en form. Alternativet är en s k stämplad kniv, där bladet ”stämplas” eller skärs ut ur en stålplåt. En smidd kniv är för det mesta tyngre än en stämplad kniv och kräver vanligtvis mer tid att tillverka.
Bolster och parerstång
Ett ganska enkelt sätt att ta reda på om kniven är helsmidd är att titta efter ett bolster. En bredare del på bladets ände där handtaget börjar. Ett bolster balanserar knivbladet genom sin vikt nära knivens mitt. Vanligtvis har en helsmidd kniv också en parerstång som är en förlängning av bladet in i handtaget. Ofta fäster man handtaget i denna med metallnitar. Man kan också i vissa fall se metallen längs kanten på handtaget. Även parerstången en del av balanseringen av kniven. Man ska dock komma ihåg att vissa stämplade knivar numera också har parerstång.
Hur ska man välja?
Vår bestämda åsikt är att välja kniv utifrån hur den känns i handen, hur bekväm den är och hur effektiv man tycker att den är vid användning. Många tycker att en helsmidd kniv känns mer balanserad, men den är också något tyngre än en stämplad kniv, så återigen ligger valet i användarens händer. I vår Köksshop hittar du både helsmidda och stämplade knivar.
Och vi kommer att fylla på med många fler…
…