Om slipning

Knivens långa hållbarhet vid rätt hantering

En kniv av bra kvalitet håller väldigt länge om den sköts på rätt vis. Dvs, skärpas kontinuerligt och slipas med jämna mellanrum. Vi tycker att kniven är hjälten i ditt kök, men ni måste arbeta tillsammans. En slö kniv är ingen hjälp alls utan skapar mer irritation än den skär tomater i tunna skivor.

För att underhålla din kniv behöver den skärpas kontinuerligt, det kan du göra med hjälp av en brynstav eller ännu enklare med en av våra skärpverktyg (se mer i vår Köksshop). Gör du detta så håller kniven sig vass, men inte hur länge som helst. När den inte längre går att få vass med skärpning är det dags att underhållsslipa den. Det är där vi kan hjälpa till. Tillsammans med oss blir du chef i ditt egna kök och kan känna dig trygg med din hjälte, kniven.

Grundslipning – en nödvändighet

Även om dina knivar underhålls enligt principen skärpning-underhållsslipning-skärpning osv behöver alla knivar så småningom genomgå en ny grundslipning. Det innebär att man slipar fram en ny skäregg på kniven, oftast med ett bättre resultat än när kniven var ny. Efter grundslipningen och knivens nya egg kan du återgå till att underhålla den precis som tidigare. Och kanske använda färre svordomar i köket…

När du köper en ny kniv är den självklart grundslipad, men oftast av en robot i ett löpande band. Hos oss får dina knivar en personligt utförd slipning med hänsyn taget till just din kniv och knivens unika egenskaper. Här spelar vår långa erfarenhet (över 100 år) stor roll och våra interna krav på kvalitet är desamma som vi har på all slipning till den professionella marknaden. 

Knivslipning – ett stolt hantverk

Att slipa en kniv vass kan de flesta lära sig, men det är stor skillnad på en vass kniv och en kniv som har rätt vinkel i förhållande till användningsområde, modell och stålets hårdhet (HRC). För att bemästra detta krävs både erfarenhet , kompetens och fortlöpande utbildning. Det är en självklar del hos oss eftersom våra företagskunder ställer de hårdaste kraven på allt vi slipar. Lika givet är det för oss att dina knivar och verktyg får exakt samma hantering som vi levererar till proffsmarknaden och ett resultat som är optimalt.
Det är vår affärsidé och vårt löfte till dig!

Över hundra års erfarenhet

Vår historia började redan 1905, vill du läsa mer om vårt familjeföretag, grundaren Giuseppe Cozzini och hur företaget gick från en handdragen slipvagn till en internationell aktör? Klicka på knappen Om oss nedan. Den historien är väl värd att ta del av!