Slip&Kök ägs av PRIMEgde som är en global aktör inom sliptjänster och slipmaskiner primärt för livsmedelsmarknaden och professionella inom matlagning. Vårt fokus har alltid varit kundnöjdhet och vi utvecklar ständigt ny teknologi för att möta kraven på en ständigt föränderlig global marknad.
Med Slip&Kök har vi möjligheten att låta alla som lagar mat i hemmaköken ta del av vår breda och djupa kunskap inom slipning. Vårt huvudkontor finns i Chicago, där vår grundare Giuseppe Cozzini år 1907 sköt sin slipvagn framför sig och började forma en vision om en vass och ljus framtid.
Ta del av historien nedan, den är väl värd att läsa!
För över hundra år sedan, 1905, gick två kusiner från en liten by i Italiens norra Dolomiterna ombord på ett fartyg som hade destination Amerika. De hade endast med sig en liten resväska vardera och en vagn för att slipa knivar. Och ett överflöd av mod!
Fyra veckor senare klev Giuseppe och Eduardo Cozzini iland i New Yorks hamn Ellis Island. Detta var platsen dit tusentals invandrare från alla länder i Europa anlände till den nya världen, för att börja sina nya liv.
Båda kusinerna hade dittills levt i vad som idag är känt som de norditalienska alperna. Då bestod området mestadels av små jordbrukssamhällen, alla inom Österrikes gränser. Giuseppe och Eduardo var födda i den lilla österrikiska staden Pinzolo som gränsade till och sedermera blev en del av Italien. De båda unga männen talade därför såväl flytande italienska som tyska. Snart tog sig de två kusinerna till Milwaukee där en stor tysktalande befolkning redan hade bosatt sig. Här inleddes en affärsresa utan motstycke! Kusinerna sköt sin knivslipvagn från en slaktare och restaurang till nästa. Inom kort hade de båda byggt ett knivslipningsföretag i Milwaukee som var tillräckligt stort för att försörja en person.
styrde Giuseppe Cozzini sina steg mot Chicago, där hans hårda arbete och slipningsskicklighet snart resulterade i att han kunde skicka hem pengar för att försörja sin familj. På dagarna sköt han sin vagn framför sig och slipade knivar åt slaktbutiker och restauranger i Chicagos Northside-kvarter. Ännu ett blomstrande enmansföretag var fött!
emigrerade även Giuseppes tre söner, Ottorino, Lino och Angelo till USA och bosatte sig i Chicago för att bli en del av sin fars verksamhet. Till skillnad från sin far tillämpade de en hästdragen vagn. De kallade sig COZZINI BROS och fortsatte att fokusera på slaktbutiker och restauranger belägna på Chicagos Northside. Även om Chicago blomstrade och blev erkänd som världens köttförädlingshuvudstad med sina enorma packare på sydsidan, höll COZZINI BROS fast vid sin långvariga och beprövade affärsmodell att tillfredsställa knivslipningsbehoven hos Northsides slaktare och restauranger. Från Cozzinis hästdragna vagnsverksamhet utvecklades snart företagets första mobila enhet, en hög lastbil. Lastbilen var tillräckligt stor för att husera en fullständig knivslipning inuti. Det blev nu möjligt att etablera dagliga rutter och kontinuerligt utöka sin marknadsräckvidd. I takt med att kärnvärden som hårt arbete och kundnöjdhet bibehölls, fortsatte också tillväxten i verksamheten.
Med tillväxten kom också möjligheten till återinvestering och flera COZZINI BROS pick-ups och leveransbilar förvärvades, vilket gav upphov till en centraliserad slipning. Knivar hämtades från kunder och byttes nu på plats mot redan slipade. COZZINI BROS slipning genomfördes nu inte längre på Chicagos gator. Hundratals knivar som behövde slipas levererades dagligen till källaren i Ottorino Cozzinis hem i Wrigleyville (en stadsdel i Northside Chicago). När verksamheten fortsatte att blomstra blev den regelbundet schemalagda modellen för hämtning/lämning samtidigt ett hinder för tillväxt. Kunderna behövde ofta få sina knivar slipade i otakt med schemat, medan andra kunder ibland hoppade över en vecka. Kunderna ägde vid tillfället sina egna knivar och betalade endast för slipningen de fick.
Då föddes nästa affärsmodell! Genom att utnyttja sin enorma kundbas började COZZINI BROS nu att köpa stora volymer knivar för att rutinmässigt byta ut slöa mot vassa. Kunderna ägde nu inte längre knivar, de ägde evigt vassa skärseggar! De betalade en fast veckoavgift och när knivarna så småningom togs ur bruk på grund av slitage ersattes de automatiskt med nya, helt utan extra kostnad. Detta knivbytesprogram blomstrar än idag över hela Amerika.
köpte Ottorino Cozzini ut sina två bröder, Lino och Angelo, som båda gick i pension och flyttade tillbaka till Italien. Den äldsta av Ottorino Cozzinis söner, Ivo, gick ut gymnasiet 1969 och valde härefter att gå på ”Cozzini University”. Med hans egna ord ”Jag vill arbeta med och lära av min far.”
När Ivo nu ser tillbaka på sin långa karriär föll det sig helt naturligt att utöka verksamheten bortom handknivar till att omfatta industriella blad och skärseggar som kotlettknivar, hackknivar, skivningsklingor, hålskivor och knivar, skinnerblad, bandsågsblad och mycket mer.
Under 1990-talet blev namnet COZZINI BROS ändrat till COZZINI PRIMEdge. Produktlinjen växte och marknadsomfattningen blev internationell.
gjorde företaget sitt första företagsförvärv offshore genom att köpa en framträdande maskinknivstillverkare utanför Paris.
förvärvade och slog PRIMEdge samman två av världens största tyska tillverkare av högkvalitativa kotlettknivar och hackknivar. Till denna dag är företagets produktlinje fokuserad på den världsomspännande kött- och fjäderfäindustrin.
PRIMEdge har nu vuxit från Giuseppes enmansverksamhet i Northside Chicago till en mångsidig, multinationell grupp av företag med tusentals produkter, hundratals anställda och tillverkning, försäljning och serviceverksamhet över hela världen.
är det dags för nästa generationsbyte, det fjärde i ordningen. Ivo Cozzini utnämner sonen Alexander till posten som operativ chef med ansvar för de dagliga verksamheterna. Ivo Cozzini tillträder posten som verkställande direktör.
Redan från ung ålder har Alexander varit involverad i företaget. Under sin gymnasietid bland annat som helgarbetare på produktionsgolvet i PRIMEdge Chicago Headquarters. Efter sin examen från University of Wisconsin, där han tog en handelsexamen, började Alexander arbeta heltid vid PRIMEdge Chicagos huvudkontor, därifrån vidare till det europeiska huvudkontoret PRIMEdge France, och senast vid knivtillverkningsanläggningen BE Maschinenmesser i Berlin.
”Denna exponering har hjälpt Alex att få djupgående kunskaper inom alla aspekter av verksamheten, inklusive administration, försäljning, marknadsföring och tillverkning. Ett av Alex starkaste bidrag har varit att skapa en kreativ affärsmiljö som främjar framgångsdriven laganda”, säger hans far Ivo Cozzini med stolthet i rösten.
Alex tillägger ”Vi är ett företag som består av fantastiska människor. Våra anställda är vår viktigaste tillgång. Detta är en av mina vägledande principer och övertygelser. Egentligen är det varken svårt eller komplicerat, se till att våra kunder alltid är nöjda med oss, våra tjänster och vår service. Vi anpassar det vi gör för att hjälpa våra kunder, inte att få dem att anpassa sig till oss!”
inleds nästa stora satsning i samma härliga entreprenörsanda:
Lanseringen av Slip&Kök i Sverige!
Vi vill att alla privatpersoner får samma förutsättningar i sina kök som de professionella har i sina verksamheter.
Vi levererar samma högkvalitativa sliptjänster, med hög kravställning, som vi gör åt industrin.
Vi gör kniven till hjälten i alla kök!
Vill du också bli CHEF i ditt egna kök? Börja med en skarp kniv, välkommen till oss!
…
…